The Art Server

Breyten Breytenbach gelauwerd in Polen

b

De Zuid-Afrikaanse literator en acitvist Breyten Breytenbach  heeft in Polen de Zbigniew Herbert International Literary Award in de wacht gesleept, een onderscheiding genoemd naar deze beroemde Poolse dichter en filosoof.

Breyten Breytenbach (Bonnievale, 1939) is een Zuid-Afrikaans schrijver, dichter en schilder met de Franse nationaliteit. Hij volgde een kunstopleiding aan de Michaelis School of Fine Art van de Universiteit van Kaapstad en werd een felle tegenstander van de apartheid.

In de jaren 60 van de 20e eeuw vestigde hij zich in Parijs, waar hij met een Franse vrouw van Vietnamese afkomst trouwde. Vanwege de toenmalige rassenwetgeving in Zuid-Afrika kon hij daardoor niet meer terug naar zijn geboorteland. In Frankrijk was hij medeoprichter van Okhela, een groep die in ballingschap de apartheid bestreed.

Breytenbachs werk omvat dichtbundels, romans en essays. Veel daarvan is in het Afrikaans, met soms een vertaling in het Engels. Een groot deel van zijn werken is uit het Afrikaans of het Engels in het Nederlands vertaald door Adriaan van Dis en anderen.

Als schilder stelde hij tentoon in ondermeer Johannesburg, Kaapstad, Hongkong, Amsterdam, Stockholm, Parijs, Brussel, Edinburgh en New York.

Foto: Breyten Breytenbach - YouTube - The dancing in other words Spier Poetry Festival, 2013

Categorie
Cultuur
Datum
07 maart 2017
om 17:47

Deel via