The Art Server

KANTL organiseert klein Hadewijch festival

l

Dit voorjaar vinden er allerlei activiteiten plaats om het werk van de 13de-eeuwse mystica Hadewijch onder de aandacht te brengen. De KANTL is bij de organisatie van dit festival betrokken.

De aanleiding van dit festival de wereldcreatie van de multimediale opera Revelations door componist Wim Henderickx, gebaseerd op het werk van Hadewijch. Die opera gaat op 21 april 2017 in wereldpremière, en heeft de indrukwekkende Visioenen van dichteres Hadewijch als uitgangspunt.

Naar aanleiding daarvan hebben de KANTL en enkele andere organisaties de handen in elkaar geslagen voor een klein Hadewijch-festival, onder de titel ‘Die minne es al’. In het kader van dat festival vinden er activiteiten plaats in Antwerpen en in Gent.  

Het festival is een organisatie van de KANTL, Muziektheater Transparant, het Letterenhuis, onderzoeksgroepen ISLN en Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen, Poëziecentrum en de Singel.

Hadewijch, die waarschijnlijk in Antwerpen woonde en uit een gegoede familie afkomstig was, was een 13e-eeuwse dichteres en mystica die beschouwd wordt als een voorloper van Jan van Ruusbroec. Vaak wordt er naar haar verwezen als Hadewijch van Antwerpen, hoewel dit eigenlijk een latere toevoeging is. De teksten die van haar zijn overgeleverd, visioenen, liederen en brieven, werden in een Brabantse variant van het Middelnederlands geschreven. Haar oeuvre, waaronder Strofische gedichten en Brieven, is omstreeks 1240 tot stand gekomen. Ze leefde waarschijnlijk in Antwerpen, dat toen tot het Hertogdom Brabant behoorde, en was vermoedelijk afkomstig uit een gegoede familie.


Hadewijchs 1e strofische gedicht (lied):
Ay al es nu die winter cout / cort die daghe / ende die nachte langhe. Handschrift Gent, UB, 941, f. 49r.

Categorie
Cultuur
Datum
08 maart 2017
om 13:09

Deel via