The Art Server

Namen bewaart La Sphinge van Félicien Rops voor de toekomst

m

De Koning Boudewijnstichting heeft de tekening La Sphinge (De Sfinx) van Félicien Rops toevertrouwd aan het Musée Rops in Namen.

Deze typische fin de siècle tekening toont een vrouw in een innige omhelzing met een stenen sfinx. Ze wordt bespied door Satan, gekleed als 19e-eeuwse dandy.

Deze tekening in gouache, aquarel en kleurpotlood is een uitzonderlijk werk, niet alleen omdat ze zo zeldzaam is, maar tevens door de technische kwaliteit van de uitvoering en de symbolische geladenheid van het werk.

Dankzij de tussenkomst van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting kon dit bijzondere werk aangekocht worden.

Geheel in de lijn van het fin de siècle gevoel van die tijd, realiseert Félicien Rops de tekening La Sphinge (De Sfinx) voor de novellebundel Les Diaboliques (De Duivelse Vrouwen) van schrijver Jules Barbey d’Aurevilly. 

Félicien Rops (Namen, 1833 - Essonnes, 1898) was een Belgisch graficus, schilder en karikaturist wiens werk veelal satanistisch en licht pornografisch getint was. De vrouwenfiguren, die de verleiding en het Kwaad personifiëren, zijn doorgaans gemodelleerd naar de Vlaamse meisjes waar Rops zo verzot op was. Op latere leeftijd onderhield Rops nauwe contacten met symbolistische dichters. Hij illustreerde meerdere uitgaven, bijvoorbeeld: Les épaves, een selectie uit Baudelaires Les Fleurs du mal.


© Félicien Rops

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
09 maart 2017
om 07:07

Deel via