The Art Server

Brussel eert Jacques Brel met standbeeld

j

Jacques Brel, de Brusselse zanger die zichzelf beschouwde als Franstalige Vlaming zou later op het jaar een standbeeld krijgen. Brel werd in 1929 geboren in Schaarbeek en overleed in 1978 in Parijs.

Beeldhouwer Tom Frantzen zal het kunstwerk maken. Zijn creatie komt te staan aan het Oud Korenhuis, waar ook de Stichting Jacques Brel zich bevindt.

Vanwege zijn kritische, vaak spottende, teksten over de Vlaamse Beweging en het juk van de rooms-katholieke Kerk, was Brel bij nogal wat Vlamingen omstreden. Toch prijken op zijn pamares diverse lofzangen op het Vlaamse land en het vrouwelijk deel van zijn bewoners.

Onsterfelijk zijn: Ne me quitte pas (1959), Les Flamandes (1959), Marieke (1961), Les Bourgeois (1962), Le Plat Pays (1962), Amsterdam (1964), La chanson des vieux amants  (1967), Voir un ami pleurer (1977), Bruxelles, met Liesbeth List (1963).

Heel wat artiesten hebben Brel-chansons op hun repertoire staan, ook in het Engels, zoals Rod McKuen, Scott Walker en David Bowie. Van If you go away (de Engelse bewerking van Ne me quitte pas) bestaan talloze versies, waarvan die van Dusty Springfield, Neil Diamond en Frank Sinatra waarschijnlijk de bekendste zijn.

Foto: wikipedia

Categorie
Muziek
Datum
10 maart 2017
om 16:46

Deel via