The Art Server

Museum Culemborg verwerft Hollandse meester

e

Het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg, een stad in de Nederlandse provincie Gelderland, heeft een Hollandse meester aangekocht. Het gaat om een werk van de Utrechtse schilder Paulus Moreelse uit 1630: De aanbidding van de herders.

Volgens directeur Nicole Spaans hoort dit 17e eeuwse schilderij, dat werd vervaardigd in opdracht van Floris II van Pallandt, graaf van Culemborg, thuis in de Lekstad.

Paulus Moreelse werd geboren in Utrecht in 1571. Hij was een leerling van de Delftse portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt en maakte een studiereis naar Italië, waar hij veel opdrachten voor portretten ontving. In 1596 keerde hij terug naar Utrecht.

Moreelse schilderde naast portretten ook enkele historiestukken in maniëristische trant, en in de jaren 1620 vervaardigde hij pastorale schilderijen van herders en herderinnen.

Ook als architect was Moreelse werkzaam en hij gaf les aan de Utrechtse tekenacademie; van zijn vele leerlingen was de bekendste Dirck van Baburen. Op 19 maart 1638 werd Moreelse begraven in de Buurkerk.


Paulus Moreelse, De aanbidding van de herders, 1630, © Elisabeth Weeshuis Museum, Culemborg.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
11 maart 2017
om 07:07

Deel via