The Art Server

Actrice Kitty Courbois overleden

K

De Nederlandse actrice Kitty Courbois is op 79-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, noemt haar “een  onvergetelijke grande dame van het Nederlandse toneel". Ze was de zus van jazz-slagwerker Pierre Courbois.

Courbois werd geboren in Nijmenen. Ze begon haar carrière in het cabaretgezelschap van Ted de Braak. Later volgde ze les aan de Toneelschool te Arnhem. Ze maakte haar debuut op het witte doek in de korte film Helden in een schommelstoel (1963) van regisseur Frans Weisz. Ze speelde in 1966 ook in Het gangstermeisje van Weisz.
Op jaar pamares staan ook Het debuut (1977), Het bittere kruid (1985), Op hoop van zegen (1986), Vrijdag (1980), Twee vorstinnen en een vorst (1981) en Leedvermaak (1989).

Begin jaren zeventig had ze een verhouding met de Belgische auteur Hugo Claus. Met diens boek "Het jaar van de kreeft" waarvoor zij model stond was ze niet opgezet. Ook met zanger/acteur Ramses Shaffy was ze bevriend.

In 1992 wijdde het Nederlands Film Festival een retrospectief aan haar. Courbois deed ook aan theater. Zij was verbonden aan De Nederlandse Comedie. Vanaf 1987 was Courbois vast verbonden aan het ensemble van Toneelgroep Amsterdam.

In 2007 en in 2008 was Courbois te zien als in Gooische Vrouwen. In 2007 was ze als zichzelf te zien in Alles is Liefde. In het theaterseizoen 2008/09 speelde ze naast Renée Soutendijk in De grote liefde van Ger Thijs.

In 2012 schitterde er in de vierdelige VPRO-serie Beatrix, Oranje onder vuur de rol van Wilhelmina der Nederlanden. 

Foto: © avro

Categorie
Mensen
Datum
13 maart 2017
om 07:07

Deel via