The Art Server

Hamburger Kunsthalle brengt hulde aan Paris Bordon

am

Nog tot en met 21 mei loopt in de Hamburger Kunsthalle een tentoonstelling onder de titel “Die Poesie der venezianischen Malerei. Paris Bordone, Palma il Vecchio, Lorenzo Lotto, Tizian”.

Hoogtpunt is het werk van Paris Bordone, een Italiaans schilder van de Venetiaanse School in de periode van de Italiaanse renaissannce, tevens een leerling van Titiaan en Giorgio Vasari.

Paris Bordone werd geboren in Treviso rond 1500. Vasari onderwees hem in Venetië in grammatica en muziek. Titiaan verliet hij na een tijd door een ruzie die nooit werd bijgelegd. In 1538 ontbood Frans I hem naar Frankrijk, waar hij de koning en de voornaamste heren en dames van het hof schilderde. Overladen met lof ging hij terug naar Venetië, waar hij in 1570 overleed.

Van zijn talrijke portretten, hoofdzakelijk van vrouwen, gaat een betoverende aantrekkingskracht uit door het prachtige coloriet waar hij gebruik van maakt. Hij schilderde ook grootse, helder en krachtig opgezette taferelen uit de geschiedenis. Zijn geïdealiseerde vrouwelijke figuren zien er elegant en verfijnd uit. Daarnaast schilderde hij eveneens allegorieën en mythologische taferelen.

Werk van Bordone is te zien in ondermeer de Staatliche Kunstsammlungen Dresden; Alte Pinakothek, München; Städel Museum, Frankfurt a. M.; Kunsthistorisches Museum Wien; Rijksmuseum Amsterdam; National Gallery London; Scottish National Gallery, Edinburgh; Musée du Louvre, Parijs; Staatliche Eremitage, St. Petersburg; Pushkin Museum, Moskou; Pinacoteca di Brera, Mailand; Galleria degli Uffizi,,,,

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
13 maart 2017
om 10:59

Deel via