The Art Server

Schilder - schrijver Cueco Henry overleden

e

De Franse schilder en schrijver schrijver Cueco Henry is op 78-jarige leeftijd overleden in Parijs.

Geboren uit een Spaanse vader een Franse moeder, begon Cueco zijn artistieke carrière door deel te nemen in 1952 op het Salon de la jeune peinture. Begin jaren 1950 begon Cueco met schilderen van een reeks landschappen, stillevens en portretten.

Hij maakt deel uit van de Nouvelle Figuration, een Franse kunstbeweging die een terugkeer naar de figuratieve schilderkunst voorstond als reactie op de abstracte kunst. Net zoals in de Amerikaanse popart putten de Franse kunstenaars inspiratie uit de populaire cultuur en de consumptiemaatschappij.

En 1979, richtte  hij de association « Pays-Paysage » op die tot doel had diverse protagonisten zoals kunstenaars, landbouwers, musici en wetenschappers samen te brengen. Cueco maakte ook naam als scenograaf en culturele leider. Hij was verbonden aan Peuple et Culture en doceerde zowel aan de Parijse universiteit van Vincennes als aan het ENSBA.

Hij was ook schrijver. Een van zijn bekendste werken is ‘Gesprekken met mijn tuinman’ verfilmd door Jean Becker. Hij was getrouwd met de kunstenares Marinette Cueco.


 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
16 maart 2017
om 17:28

Deel via