The Art Server

EYE brengt Howards End opnieuw in filmtheater

images

James Ivory’s verfilming van  E. M. Forsters roman Howards End uit 1992, wordt door EYE terug in de filmtheaters vertoond vanaf 8 juni aanstaande.

Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Emma Thompson en Vanessa Redgrave schitterden in dit fraai vormgegeven kostuumdrama aan de vooravond van WOI.

De film toucheerde maar liefst negen Oscarnominaties en verzilverde er drie, waaronder die voor Beste Actrice. Het eruitbrengen valt samen met de 25ste verjaardag van de film, die onlangs digitaal werd gerestaureerd (4K).

Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910, een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt.

De digitale restauratie van James Ivory’s klassieker kwam tot stand op initiatief van filmproducent en cinefiel Charles S. Cohen, die zich ondermeer richt op de geschiedenis van de vroeg 20ste-eeuwse cinema en in het bezit is van de wereldwijde rechten van de verzamelde werken van Buster Keaton en de films van D.W. Griffith.
 

De films van James Ivory (VS, 1928) zijn al lange tijd niet meer te zien geweest in de Nederlandse bioscoop. Ivory werd vooral bekend door zijn jarenlange samenwerking met scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala en de Indiase producent Ismail Merchant; zijn eerste films maakte Ivory in India, met het werk van Satyajit Ray and Jean Renoir als belangrijke invloeden op de achtergrond.

Categorie
Film
Datum
17 maart 2017
om 07:07

Deel via