The Art Server

Delfts museum koopt werk van Cornelis Jacobsz.

m

Museum Prinsenhof Delft is er in geslaagd om op kunstbeurs TEFAF in Maastricht een zeldzaam zeventiende-eeuws historiestuk van Cornelis Jacobsz. Delff te verwerven.

Delff schilderde De droom van Jacob rond 1605 in Delft. Het schilderij kon dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Fonds 1818 en de Vereniging Vrienden van het Prinsenhof aan de museumcollectie worden toegevoegd.

Het schilderij toont het verhaal van de Bijbelse figuur Jacob die in een droom een ladder zag die tot aan de hemel rijkte. Op de voorgrond van het schilderij ligt de slapende Jacob in een bosrijk landschap, daarachter is zijn visioen van een wolkenladder vol engelen weergegeven. 

Cornelis Jacobsz. Delff (Gouda, ca. 1570 - Delft, 1643), een Nederlands kunstschilder van genrestukken en voornamelijk stillevens, was de oudste zoon van Jacob Willemsz. Delff (1550 - 1601) en werd ook door hem opgeleid in het vak. In 1613 werd Cornelis lid van het Delftse Sint-Lucasgilde. Hij behoorde tot de eerste bekende stillevenschilders van met name keukeninterieurs, waarvan het eerste werk dateert uit 1597.

Het schilderij was voor het laatst in 1980 gesignaleerd op een veiling in New York en verbleef sindsdien in een Amerikaanse privécollectie. Een aantal weken voor de opening van TEFAF werd duidelijk dat het schilderij bij kunsthandel Lawrence Steigrad Fine Arts zou worden aangeboden.


© Museum prinsenhof Delft 

Categorie
Veiling
Datum
18 maart 2017
om 12:14

Deel via