The Art Server

Hendrikje Crebolder directeur Development & Media Rijksmuseum

Hendrikje_Crebolder_Rijksmuseum

Vanaf 1 april 2017 wordt Hendrikje Crebolder directeur Development & Media van het Rijksmuseum in Amsterdam. Naast hoofddirecteur Taco Dibbits en zakelijk directeur Erik van Ginkel zal zij verantwoordelijk zijn voor fondsenwerving, communicatie en marketing. Hendrikje Crebolder is sinds 2009 hoofd Development bij het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum krijgt zo voor het eerst in zijn historie een vrouw in de directie.

Hendrikje Crebolder (1970, Sumve - Tanzania) studeerde in Leiden, Kaapstad en Londen. Als advocaat werkte ze vanaf 1997 bij Baker McKenzie in Amsterdam, Kazachstan, Parijs en Madrid. Sinds 2006 is ze werkzaam bij het Rijksmuseum waar zij in 2009 de afdeling Development opzette. Onder haar leiding groeide het aantal sponsoren uit tot twintig en zijn er momenteel 150 particuliere fondsen op naam bestemd voor aankopen, onderzoek en educatie. Vorig jaar verzamelde haar afdeling 15 miljoen euro afkomstig van berdijfsponsors, particuliere begunstigers, vriendenclubs en fondsen.

Hendrikje Crebolder: "Al sinds zijn oprichting twee eeuwen geleden bestaat het Rijkmuseum dankzij de betrokkenheid van de Nederlandse burgers. Daarom kunnen jaarlijks miljoenen mensen ervan genieten. Het ontwikkelen en bestendigen van de relatie met bezoekers, sponsoren en schenkers is ook voor de toekomst van groot belang".

Aan de benoeming van Crebolder als directeur Development en Media is ook een tweede primeur verbonden. In Nederland behoorde tot op heden de verantwoordelijkheid voor fondsenwerving en marketing toe aan de algemeen of de zakelijk directeur. Met de benoeming van Hendrikje Crebolder als directeur Development & Media wordt hiermee gebroken. Wordt hiermee en Amerikaanse trend ingezet? Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, benadrukt met deze benoeming het wezenlijk belang van de publieks- en fondsenwervende taken binnen het Rijksmuseum. "Hendrikje Crebolder is een grote aanwinst voor het directieteam. Met haar internationale ervaring en haar verdiensten als fondsenwerver heeft Hendrikje al vele mensen aan het museum weten te binden", aldus Dibbits.

 

Foto: Hendrikje Crebolder. © Rijksmuseum

Categorie
Mensen
Datum
18 maart 2017
om 07:07

Deel via