The Art Server

Meesterverteller Torgny Lindgren overleden

ll

De Zweedse schrijver Torgny Lindgren is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat maakte uitgeverij De Geus bekend. Lindgren was lid van de Zweedse Academie die de winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur aanduidt.

Lindgren, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste Zweedse schrijvers van eind twintigste, begin een-en-twintigste eeuw, werd geboren in 1938 in Raggsjö,  een dorp dat bestaat uit een handvol huizen.  Hij studeerde geschiedenis, politicologie en aardrijkskunde in Stockholm en Uppsala, was een tijd lang journalist en politiek actief. Hij debuteerde in 1965 met een dichtbundel, maar brak in 1982 door met zijn roman Ormens väg på hälleberget (De weg van de slang), een boek dat in 1986 verfilmd werd door Bo Widerberg.

Zijn werk is over de hele wereld vertaald en hij ontving een aantal belangrijke prijzen, waaronder de Prix Femina, de Zweedse Augustprijs en de Franse Ordre des Arts et des Lettres. 

Hier te ontzent wordt zijn werk uitgegeven bij De Geus. zo ondermeer ’Norrlandse aquavit', 'De Bijbel van Doré', 'Herinneringen' en 'Het groene glas'. Lindgren werd geroemd om zijn poëtische, onderkoelde en ironische taalgebruik.

In 2006 werd zijn roman Ljuset (Het licht) in toneelbewerking opgevoerd door het Noord Nederlands Toneel. Van zijn poëzie is slechts één lange cyclus vertaald (door Hans Kloos), de reeks 'Gemeentelijk' uit de bundel Dikter från Vimme.

Foto: © Ulla Montan via De Geus

Categorie
Literatuur
Datum
18 maart 2017
om 10:43

Deel via