The Art Server

Nobelprijswinnaar literatuur Derek Walcott overleden

Schermafbeelding_2017-03-18_om_11.47.31

Derek Walcott, dichter, schrijver en toneelauteur, is op  87-jarige leeftijd overleden. Het nieuw werd wereldkundig gemaakt door uitgeverij Farrar, Straus and Giroux.

Walcott werd geboren in 1930 in Castries, de hoofdstad van de eilandstaat Saint Lucia in het Caribisch gebied. Hij studeerde aan het University College of the West Indies op Jamaica. In 1948 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, 25 Poems, begin van een groot poëzie-oeuvre.

Hij legde zich ook toe op het schrijven van toneelstukken, studeerde drama in de V.S en richtte de Trinidad Theatre Workshop op. Hij was ook verbonden aan de universiteit van Boston, waar ook zijn vrienden Joseph Brodsky en Seamus Heaney doceerden.

Op 20 mei 2008 gaf hij in Amsterdam de eerste Cola Debrot-lezing voor de Werkgroep Caraïbische Letteren.

Zowel Walcotts poëzie als zijn toneelstukken zijn sterk beïnvloed door zijn Caraïbische afkomst en het leven tussen twee culturen in. Zijn eigen gemengde afkomst (Afrikaans-Europees) speelt eveneens een belangrijke rol in zijn werk.

Het beroemdste werk van Walcott is het omvangrijke Omeros, dat bekendstaat als een van de belangrijkste literaire werken uit de 20e eeuw en wordt gezien als een Caraïbische herschrijving van Homeros’ Ilias en Odyssee. Het werk beschrijft leven in zijn geboorteland in alle facetten, zowel wat de lokale mythen en legenden betrof als haar koloniale geschiedenis.

Foto: © Nobel

The time will come
when, with elation
you will greet yourself arriving
at your own door, in your own mirror
and each will smile at the other's welcome,

and say, sit here. Eat.
You will love again the stranger who was your self.
Give wine. Give bread. Give back your heart
to itself, to the stranger who has loved you

all your life, whom you ignored
for another, who knows you by heart.
Take down the love letters from the bookshelf,

the photographs, the desperate notes,
peel your own image from the mirror.
Sit. Feast on your life.

Derek Walcott

Categorie
Literatuur
Datum
18 maart 2017
om 17:43

Deel via