The Art Server

Warhols Portret van Mao onder de hamer

Schermafbeelding_2017-03-18_om_19.55.46

Het portret van de Chinees politicus en partijleider Mao Zedong van de hand van Andy Warhol wordt op 2 april aanstaande bij Sotheby's in Hong Kong onder de hamer gebracht.

De beroemde zeefdruk uit 1972 met een geschatte waarde van 15 miljoen dollar of omgerekend zo’n 13,9 miljoen euro behoren tot de iconische reeks werken waarin ook de portretten van onder meer Marilyn Monroe en Elvis Presley passen en niet te vergeten Warhols beroemde blik soep van Campbell. Het werk is zo’n drie jaar geleden al eens van eigenaar veranderd voor 7,6 miljoen pond (8,7 miljoen euro). 

In de Chinese Volksrepubliek is de afbeelding van ‘De Grote Leider’ nog steeds omstreden. Dat Warhol zich destijds baseerde op het beroemde Rode Boekje werd van bij de aanvang niet toegejuicht; Mao Zedong Mao vormde decennialang het gezicht van de Volksrepubliek China. Hij leidde de Communistische Partij van China (CCP) vanaf 1935 op dictatoriale wijze, met geweld en terreur als middelen om zijn politieke doelen te verwezenlijken. De door hem geleide politieke campagnes kenden met de Culturele revolutie een dieptepunt. 

.
© Sotheby's

Categorie
Veiling
Datum
19 maart 2017
om 07:07

Deel via