The Art Server

Memlings beroemd retabel na zestien jaar als nieuw

Unknown-1

Christus met zingende en musicerende engelen, een van de meesterwerken van Hans Memling, ofte 'Den Duytschen Hans', is na zestien in ere hersteld.

Het reuzengroot werk, ook bekend als het retabel van Nájera, is een drieluik geschilderd aan het einde van de 15de eeuw door Hans Memling en assistenten.

De drie panelen tonen Christus temidden van zestien engelen, allen in levensgroot formaat. De figuren zijn afgebeeld op een gouden achtergrond, omringd door donkere wolken. De centrale Christusfiguur draagt een kroon en een kristallen bol met kruis, als heerser van het christelijke rijk. Op zijn kraag zijn de woorden 'Agios Otheos’.

De engelen bespelen diverse instrumenten die typisch waren voor die periode: we zien ondermeer een psalterium, tromba marina, luit, trompet, schalmei, rechte trompet, trompet in lusvorm, draagbaar orgeltje, harp en vedel.

Christus met zingende en musicerende engelen werd 1895 aangekocht door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Hans Memling of Jan van Menninghen (Seligenstadt, ca. 1430-40 – Brugge, 1494) was een kunstschilder afkomstig uit het keurvorstendom Mainz. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de prominenten van de Oudnederlandse schilderkunst beter bekend als de Vlaamse Primitieven.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
20 maart 2017
om 11:14

Deel via