The Art Server

Oeuvreprijs voor beeldhouwster Eja Siepman

Schermafbeelding_2017-03-25_om_12.58.35

De 73-jarige Nederlandse kunstenares Eja Siepman van den Berg heeft de tiende Wilhelminaring in de wacht gesleept, een landelijke oeuvreprijs die sinds 1998 elke 2 jaar wordt toegekend aan een vooraanstaand Nederlandse beeldhouwer.

Siepman, geboren in Eindhoven in 1943, studeerde bij Paul Grégoire en Piet Esser aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij liet zich sterk inspireren door Charles Despiau. Zij kan worden beschouwd als lid van de Groep van de figuratieve abstractie.

Haar carrière nam meteen al een vlucht toen ze in 1967 de Prix de Rome won. Haar werk is vertegenwoordigd in zowel museale als privé collecties. Op vele plekken in de openbare ruimte zijn haar beelden te bewonderen.

Volgens de jury straalt haar werk ‘een verfijnd en verstillend evenwicht uit’. Haar beelden zijn ‘tijdloze bakens in de ruimte om ons heen, troostend bijna’.

De jury van de Wilhelminaring 2017 bestond uit Wim Pijbes (voormalig directeur Rijksmuseum en Museum Voorlinden), Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Sandra Smets (kunsthistorica en publicist o.a. voor NRC Handelsblad), André Kruysen (beeldend kunstenaar)
en Geertje Waanders (kunsthistorica, columnist en docent)

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
25 maart 2017
om 11:59

Deel via