The Art Server

Schilder en graficus Julian Stanczak overleden

B

De Amerikaanse kunstenaar met Poolse roots, Julian Stanczak, is op 88-jarige leeftijd overleden in Seven Hills, in de staat Ohio. Hij maakte naam als op art kunstenaar, wiens werk gebaseerd was op repeterende vormen en kleurstructuren.

Julian Stanczak werd geboren in de Poolse stad Borownica in 1928. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de jonge Stanczak verbannen naar een Siberisch werkkamp, waar hij zijn rechterarm verloor. Hij ontsnapte, kwam in Perzië terecht en vluchtte later naar Oeganda, waar hij linkhandig leerde schrijven en schilderen. Later trok hij naar in Londen, voordat hij zich in 1950 in de Verenigde Staten vestigde en in Cleveland ging wonen.

Stanczak behaalde een Bachelor of Fine Arts aan het Cleveland Institute of Art en studeerde verder bij Josef Albers en Conrad Marca-Relli aan de Yale University en de School of Art and Architecture.

Eind jaren vijftig ontstond op art. De benaming voor de kunstvorm werd in 1964 vastgelegd in het Time magazine. Dit gebeurde na de tentoonstelling van Julian Stanczak genaamd Optical Paintings in de Martha Jackson gallerij. Dat dit juist in de jaren vijftig opbloeide is te verklaren door de toegenomen interesse in technologie, wetenschap en psychologie.

Foto: Youtube en Stanczak.net

 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
26 maart 2017
om 11:08

Deel via