The Art Server

Pop art kunstenaar James Rosenquist overleden

d

De Amerikaanse schilder James Rosenquist is op 83-jarige leeftijd overleden in New York. Hij was een belangrijke exponent van de popart, waartoe ook de generatie van ondermeer Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Jasper Johns en Roy Lichtenstein behoort.

Kenmerkend voor Rosenquist zijn de gigantische afmetingen van zijn werk en de aan reclame ontleende beeldtaal. Naast schilderijen op groot formaat maakte hij ook grafiek, collages en films.

Rosenquist werd geboren in 1933 in Grand Forks (North Dakota). Op zijn palmares prijkt ondermeer een gigantisch pop art-schilderij, het bijna dertig meter lange F111, een serie van 23 panelen, genoemd naar de bommenwerper die de Amerikanen gebruikte in 'hun' Vietnam-oorlog.

Hij ontving verschillende onderscheidingen, waaronder in 1988 de Golden Plate Award van de American Academy of Achievement. In 2003 vond een retrospective plaats in het Guggenheim Museum, New York.  Hij stelde ondermeer tentoon op documenta, in Kassel, in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in het Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, Denemarken

Op 25 april 2009 werden zijn werkplaatsen in Florida getroffen door een grote overslaande bosbrand waardoor al zijn schilderijen daar in vlammen opgingen.

Foto: Youtube

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
02 april 2017
om 07:07

Deel via