The Art Server

Ed van der Elskens erfenis op Nederland 2

de_list.jpg

Vanavond op Nederland 2 om 23.00 De Erfenis, 'Daan's Inheritance', een documentaire van Joris Postelma.

Synopsis: Daan van der Elsken is gewend om voor de camera te staan. Eerst was het de camera van zijn vader, de wereldberoemde fotograaf en cineast Ed van der Elsken, nu is het die van zijn beste vriend Joris Postema. Samen proberen ze grip te krijgen op Daan’s leven, door postuum de confrontatie met zijn vader aan te gaan. Daan ziet Ed - hij lijkt meer op hem dan hij zou willen – als hoofdoorzaak van de manische depressiviteit die hem al vijftien jaar teistert. Aan de hand van veelvuldig voorhanden zijnde foto’s en filmbeelden en ontmoetingen met betrokken familie en vrienden probeert Daan te doorgronden wat zijn vader aan hem heeft doorgegeven. Hij komt tot een verrassende ontdekking.

Ed van der Elsken was een van de meest unieke Nederlandse fotografen van de 20e eeuw. Hij begon als straatfotograaf, maar ontwikkelde zich ook als cineast en documentairemaker.

Van der Elsken werd geboren in 1925 in Amsterdam. Hij was vooral geboeid door mensen in allerlei culturen en omstandigheden. Veel van zijn werk kan als sociale fotografie gekenmerkt worden. Hij overleed op 65-jarige leeftijd in zijn woonplaats Edam.

Op zijn palmares prijken een groot aantal fotoboeken, zoals Jazz (1958), Amsterdam? (1984) en De ontdekking van Japan (1988). Zijn laatste boek dateert van 2014 droeg als titel ‘Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips Natlab’

Ook als cineast was  hij actief. Zijn eerste film dateert uit 1960. Zijn manier van filmen, met de man achter de camera als participant, kreeg al snel navolging. In 1971 kreeg hij de Staatsprijs voor de Filmkunst.

Foto: Elsken con.jpg
 

Categorie
Fotografie
Datum
04 april 2017
om 15:48

Deel via