The Art Server

Vlaanderen verwerft iconische zeilschip Mercator

inner-logo-mercator

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N.VA) en burgemeester Johan Vande Lanotte (Sp.a) hebben onlangs de overdracht van het beroemde zeilschip officieel bezegeld.

De Mercator, wiens restauratieres zo’n 3,4 miljoen euro heeft gekost, is vanaf nu het visitekaartje voor de Vlaamse kust en de stad Oostende.

Het schip werd zo’n 85 jaar geleden gebouwd op de Schotse scheepswerf Ramage en Ferguson. De constructie  kostte toen 9,5 miljoen Belgische Frank aan de Belgische staat (ca €235.500).

In 1931 ging het zeil- en opleidingsschip in de vaart. Er volgde een bewogen geschiedenis. Onder vele succesrijke zeereizen heeft de Mercator ook  2 spraakmakende expedities in haar logboeken staan, de reis van 1935 (toe de Mercator 2 reuzengrote beelden van het Paaseiland naar België bracht en de reis van 1936, toen de Mercator het stoffelijk overschot van Pater Damiaan vanuit Panama terug naar huis bracht.

In 1947 kwam het vaartuig door de oorlogsjaren zwaar gehavend naar Antwerpen terug. Na grondige herstellingen kwam het opnieuw in de vaart als opleidingsschip voor de kadetten van de Hogere Zeevaartschool.

In 1960 eindigde de carrière van het opleidingsschip definitief. De toenmalige beleidsmakers besloten om de Mercator te behouden als museumschip. In 1995 kreeg de Mercator het statuut van monument via een beschermingsbesluit en kreeg als ligplaats de haven van Oostende waar de Mercator reeds van 1964 zijn vaste stek heeft.


© v.z.w. Zeilschip Mercator - bron grensnieuw

Categorie
Erfgoed
Datum
04 april 2017
om 07:07

Deel via