The Art Server

Dichter Jevgeni Jevtoesjenko overleden

d

De Russische dichter Jevgeni Jevtoesjenko is op 84-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten. Als ‘dichter van de Sovjetdooi’ verwieft hij internationale bekendheid met het werk ‘Babi Jar’.

Jevgeni Aleksandrovitsj Jevtoesjenko werd geboren in Nizjneoedinsk (Irkoetsk) in 1932. In zijn dichtbundels pleit hij voor meer vrijheid en menselijkheid in een communistische maatschappij, onder andere in zijn "Autobiografie".

Zij eerste gedichten publiceren Jevtoesjenko op 16-jarige leeftijd. De samenvoeging van welsprekendheid met rebellie tegen de gebeurtenissen van de dag zorgde voor een bepaalde vorm van lyrische agitatie.

Jevtoeskjenko kwam meermaals in botsing met de Sovjetautoriteiten, onder meer door zijn autobiografie précoce en zijn stellingname ten gunste van Aleksandr Solzjenitsyn in 1974. Later werd hij hoofd van de schrijversbond. De laatste 25 jaar van zijn leven gaf hij les aan de Universiteit van Tulsa.

Een van zijn belangrijkste werken is Babi Jar (1962), dat op muziek gezet werd door Dmitri Sjostakovitsj. Babi Jar is de naam van een ravijn in Kiev. In 1941 werden er door de nazi's meer dan 100.000 mensen (meest Joden) vermoord (sommige bronnen vermelden 250.000 slachtoffers).

Ander werk van Jevtoesjenko ondermeer Een opzettelijk wonder (1980), Een plaats voor wilde bessen (1981) en Oorlog, dat is anti-cultuur (1983). 

In 1985 verscheen bij uitgeverij De Prom 'Ardabiola', Een boekje van slechts 100 pagina's met een voorwoord door de schrijver, waarin hij zegt dat hij in een mix van science fiction en realiteit het 'vesjstjisme' aan wil kaarten. Hij vindt dat literatuur opvoedkunde is, namelijk strijden voor de ziel van de mens. Geen opgeheven vinger, maar een mooi verhaal vol met verrassende fantasieën en verwijzingen naar het leven in Rusland.

Foto: es.wikipdia

Categorie
Literatuur
Datum
05 april 2017
om 07:07

Deel via