The Art Server

Jan Terlouw eredoctor van VUB

Jan_Terlouw

Onder de noemer Break down the walls heeft de Vrije Universiteit Brussel een aantal eredoctoraten toegekend aan geëngageerde wetenschappers die hun eigen discipline overstijgen en aan personaliteiten die in de maatschappij grenzen hebben verlegd.

Een van hen is de Nederlandse schrijver en ex-politicus Jan Terlouw (1931). Hij is wellicht het meest bekend als (jeugd)boekenschrijver, met klassiekers als Koning van Katoren en Oorlogswinter.  

Na zijn studie wis- en natuurkunde begon hij aan een succesvolle academische carrière. Hij deed ook aan politiek en was een van de boegbeelden van de partij D66. 
 

De jongste jaren ijvert Terlouw zeer nadrukkelijk voor meer duurzaamheid en een langetermijnvisie op de klimaatproblematiek.  Zijn nieuwste boek “Het Hebzuchtgas” situeert zich helemaal in die problematiek.

 Zegt Rector Caroline Pauwels, proxima van Terlouw. “Hij past perfect bij het thema van onze eredoctoraten: Break down the walls. Terlouw is tegelijk wetenschapper, schrijver en (oud-)politicus. Dat is geen vanzelfsprekende combinatie, maar Terlouw slaagt erin om in alles wat hij doet een beetje politicus, schrijver en wetenschapper tegelijk te zijn.”

Categorie
Mensen
Datum
05 april 2017
om 11:29

Deel via