The Art Server

UGent over muziek en wetenschap

Unknown

Uit onderzoek blijkt dat luisteren naar muziek je hartslag significant verhoogt. Een afname in het tempo van de muziek vermindert dit effect. De resultaten kunnen relevant zijn voor therapeuten, sporters en de doorsnee muziekliefhebber.

Zowel in het dagelijkse leven als in therapieën wordt muziek vaak gebruikt om te ontspannen. In sport- en bewegingsomgeving gebruikt men muziek veeleer om de prestaties te verbeteren. Om meer te weten te komen over de relaxerende of stimulerende kwaliteiten van muziek, onderzocht het IPEM (het onderzoekscentrum van de afdeling Musicologie aan de UGent) of muziek de hartslag van de luisteraar kan beïnvloeden.

Uit de studie bleek dat de hartslag van de proefpersonen significant toenam van zodra muziek geïntroduceerd werd. Bijkomende versnellingen in het tempo van de muziek waren niet in staat om de hartslag verder te stimuleren. Indien het tempo van de muziek afnam, detecteerde men wel een effect op het aantal slagen per minuut en bleek het stimulerende effect van muziek gereduceerd te worden.

Daardoor kwam de hartslag opnieuw in de buurt van de buurt van het initieel gemeten aantal slagen per minuut in stilte. Deze resultaten dragen bij tot onze kennis over de link tussen muziek en cardiovasculaire parameters en zijn van cruciaal belang voor de manier waarop we muziek in dagdagelijkse situaties hanteren.

 

 

Categorie
Muziek
Datum
05 april 2017
om 14:33

Deel via