The Art Server

Schilder en graficus Frans Widerberg overleden

kk

De Noorse schilder en graficus Frans Widerberg is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren in 1934 in Oslo. De jonge Widerbert studeerde aan de State kustakademi (onder Alexander Schultz) en later aan de University of London en de state State Art and Design School.

Widerberg was een fervent voorvechter van de figuratieve en romantische schilderkunst samen met een grotere groep studenten aan de Academie, waartoe ook Odd Nerdrum behoorde. De als reactionair bekendstaande Wildenberg debuteerde solo in 1963 in. In de jaren 60 en 70 werd zijn werk ruwer en expressiever en ontwikkelde hij krachtige beeldentaal met primaire kleuren en   grotere formaten.

Als voorzitter van UKS in de jaren 1960 was Widerberg ook actief in de hedendaagse gepolitiseerde kunstwereld. Zijn kunst had zelden een politieke boodschap, maar zijn sociaal engagement bleef hij behouden.

In de jaren 1980 creëerde hij metafysisch en spiritueel werk. Ondermeer zijn ruiters op paarden en centauren zijn hiervan getuigen. Ondermeer zijn landschappen zijn tijd en plaatsloos.

Veel schrijvers hebben ook gewezen op het licht in Widerbergs werk. Voormalig directeur van het Astrup Fearnley Museum, scheef Hans-Jakob Brun, naar aanleiding een grote overzichtstentoonstelling in 1996 dat Widerberg meer een lichtkunstenaar is dan een colorist.

Vanaf de late jaren 1960 werkte Widerberg ook regelmatig als lithograaf en ontwikkelde zich tot een zeer bekwame grafisch kunstenaar. Op zijn pamares 1990 staan meer van 540 grafische werken geregistreerd.

Hij stelde ondermeer tentoon in Galleri Brandstrup, Astrup Fearnley Museum de Biënnale van Venetië, Decembristerne (Kopenhagen), Konstnärshuset (Stockholm), The National Gallery of Modern Art (Edinburgh), Saga Gallery (Londen), The Morley College Gallery (Londen), Art Gallery Raad (Belfast), Fondaçion Colegio del Rey (Madrid) en The Gulbenkian Foundation (Lissabon).

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
10 april 2017
om 07:07

Deel via