The Art Server

Bob Dylan in Museum de Fundatie

images-1

Van 24 mei tot en met 20 augustus toont Museum de Fundatie in Zwolle 12 pasteltekeningen van Bob Dylan (1941). Met de portrettenserie Face Value uit 2012, in bruikleen van The Bob and Jenny Ramsey Collection, is voor het eerst zijn beeldende kunst in Nederland te zien.

De tekeningen zijn even direct en ongepolijst als zijn muziek. De ‘karakterstudies’, zoals Dylan ze zelf noemt, stellen portretten van drie vrouwen en negen mannen voor.

De serie Face Value selecteerde Dylan voor een presentatie in 2013 in The National Portrait Gallery in Londen. Daarna reisden de werken naar Denemarken, de Verenigde Staten, Duitsland en nu doen ze Nederland aan. Ze hebben een unieke plek in Dylans oeuvre. Sinds zijn jeugd schetst en tekent hij veel. Vanaf de jaren zestig schildert hij met olieverf, maar niet eerder maakte hij portretten. Ze getuigen, net als zijn songs, van een inventieve verbeeldingskracht.

Dylan liet zijn publiek voor het eerst kennismaken met zijn tekentalent in het door hemzelf ontworpen boek Writings en Drawings uit 1973, waarin hij songteksten combineerde met paginagrote inkttekeningen.

Later publiceerde hij Drawn Blank (1989 en 1991-1992), waar hij 10 jaar geleden een serie gouaches en aquarellen bij maakte.


On The Face Of It - Skip Sharpe, 2012, pastel op papier, 61 x 45,7 cm
From the Bob and Jenny Ramsey Collection

 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
15 april 2017
om 15:10

Deel via