The Art Server

Johannes Grützke in Museum MORE

Unknown

Onder de noemer Der Pinsel hat Gesprochen loopt nog tot en met 11 juni in Museum MORE in Gorssel, een plaats in de gemeente Lochem in de Nederlandse provincie Gelderland, de eerste grote museale solotentoonstelling van de fenomenale Johannes Grützke, bijgenaald ’Duitse Lucian Freud’.

Grandioos, theatraal en barok, het oeuvre van de Berlijnse kunstenaar Johannes Grützke (1937) kan alleen in grootse bewoordingen gevangen worden. Hij toont de mens in al zijn glorieuze gekte. Met gevoel voor ironie en ook met compassie. In Duitsland wordt Grützke inmiddels beschouwd als de laatst levende der grote realistische kunstenaars.

Dwars tegen de dominante mode van de naoorlogse westerse kunstwereld in, begon de Duitser Johannes Grützke in de jaren ’60 als figuratief schilder. Hij weigerde zich aan te passen aan de heersende mores van de artistieke avant-garde. Voor hem geen abstractie of conceptuele kunst, hij koos voor het eeuwige van het realisme.

Grützkes schilderijen zijn bevolkt door naakte vrouwen en onbeholpen mannen in onmogelijk barokke poses. Vaak zijn het groepsportretten, een soort hedendaagse historiestukken, waarin de kunstenaar zelf ook het beeld in wandelt. Hij levert ironisch commentaar op collectieve neurosen, vrouwenpower, groepsdruk en de man als eenzaam maar kostelijk onwetend wezen.© More - bron: vrije academie

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
18 april 2017
om 11:11

Deel via