The Art Server

Kunstenares Magdalena Abakanowicz overleden

Schermafbeelding_2017-04-22_om_18.50.39

De Poolse beeldhouwster en textielkunstenares Magdalena Abakanowicz is op 86-jarige leeftijd overleden in Warschau.

Magdalena Abakanowicz werd geboren in Raszyn-Falenty, een klein dorp  in de omgevingen van haar geboorteplaats. Haar ouders waren van aristocratische komaf en welvarend. De geschiedenis van de familie gaat terug tot Mongolië in de tijd van Genghis-Khan. Op jaar negentiende begon ze met haar studie aan de Kunstacademie in Sopot, later koos ze schilderkunst en textiel.

Haar eerste solotentoonstelling in 1960 werd afgelast,wegens te abstracte schilderkunst. Ze werd opgemerkt door Maria Laszkiewicz, een professionele weefster, die haar inscnreef haar in als kandidaat voor de ‘Biennale Internationale de la Tapisserie in Lausanne ’. Magdalena exposeerde uiteindelijk met ‘Composition of White Forms', het werd een succes. Zo begon ze haar carrière als textielkunstenares. Ze heeft wereldwijd exposities gehad en heeft ook vele onderscheidingen ervoor ontvangen.  Ze had van 1965 tot 1988 een kleine studio in een flat in Warschau. De serie ‘Alternations’ kwam in deze studio tot stand.

Magdalena heeft heel veel over haarzelf en haar werk geschreven in haar brieven aan derden. Ze heeft ook een aantal korte films gemaakt . Ze gaf les aan de Kunstacademie in Poznan vanaf 1965, in 1974 promoveerde ze tot professor op deze academie. Bovendien was zij in 1984 gasthoogleraar aan de Universiteit van Californië - Los Angeles in de Verenigde Staten.

In de zestiger jaren maalte ze internationale fureore met grote gouaches op canvas. Midden zeventiger jaren nam haar werk een dramatische wending, toen zij begon hoofden, lichamen, dieren en vogels uit basismaterialen als sisal, jute en hars te vervaardigen. Dit was meestal gevonden materiaal, zoals touw en jute, dat zij vooral in havens vond en dan letterlijk tot op de draad uitploos. Snel werd dit karakteristiek voor haar gehele oeuvre. De op deze wijze gecreëerde serie "Abakans" sprong erboven uit.

In de late tachtiger en in de negentiger jaren begon Abakanowicz metaal te gebruiken voor haar sculpturen, zoals brons, evenals hout, steen en klei. Voorbeelden van haar nieuwe werken waren: Bronze Crowd (1990-91) en Puellae (1992).

Foto: AZ Quotes


The Group of Five with Arms, 2014 : Bronze 152.4 x 213.4 x 91.4 cm 
© RICHARD GRAY GALLERY

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
22 april 2017
om 14:03

Deel via