The Art Server

Mode Muntu La Cité Miroir

images

Op 15 mei opent in La Cité Miroir de nieuwe tentoonstelling van Mode Muntu.

Deze expo, de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in België, stelt een buitengewone selectie van 60 werken voor die nooit eerder te zien waren. Hoewel hij werd beschouwd als « De schilder van de XXIe eeuw » door talrijke specialisten zoals Jan Hoet, is Mode Muntu niet zo bekend bij het grote publiek.

Muntu wordt in 1940 in Lubumbashi geboren en gaat al op s 14-jarige leeftijd naar de Academie voor Schone Kunsten van zijn stad. Zijn intuïtieve beeldende vormtaal doet wat denken aan het werk van schilders zoals A. R. Penck en Keith Haring, die het silhouet gebruiken als een universeel uitdrukkingsmiddel.

Zijn artistieke productie zorgt voor een radicale breuk met het werk van zijn tijdgenoten. Daar waar anderen schilderden met olieverf op doek, ging Mode Muntu te werk met gouaches op karton, om zijn beproevingen, uitdrukkingen, mythes en situatie die inherent is aan de Luba cultuur waarvan hij afkomstig was af te beelden.

Zijn werk bereikt een internationale dimensie in 1958, tijdens de Wereldexpo in Brussel waar het wordt tentoongesteld naast andere belangrijke figuren van de Congolese schilderkunst uit die tijd, zoals Pili-Pili, Bela, Mwenze...

Het research van Michaël De Plaen, curator van de tentoonstelling, werd onder andere erkend door de Fondation Cartier pour les arts contemporains die beroep op hem heeft gedaan om de werken van Mode Muntu te identificeren en verzamelen in het kader van de tentoonstelling « Beauté Congo-1926-2015- Congo Kitoko » en een tekst te schrijven die werd opgenoemen in de catpflgus.

 

 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
01 mei 2017
om 16:07

Deel via