The Art Server

Performancekunstenaar Vito Acconci overleden

V

De Amerkaanse performancekunstenaar Vito Acconci is op 77-jarige leeftijd overleed in New York. Hij gaat door voor een van de groten van de performancekunst.

Hij was ondermeer de bedenker van een van de meest geruchtmakende performances uit de jaren zeventig: Seedbed (1972). Zijn dagenlang masturbatie-act zorgde voor heel wat ophef in de jaren zeventig.

Vita Hannibal Acconci begon zijn carrière als experimenteel dichter, stapte  over op performance en een van de belangrijkste vertegenwoordiger van de zogenaamde ‘body art’.

In de jaren tachtig legde Acconci zich toe architectuur en permanente installaties. Hij ontwierp meubels, bouwde prototypes voor huizen en legde tuinen aan.

In 1988 richtte hij de Acconci Studio op, en legde hij zich toe op de meer theoretische kant van design en architectuur.

Acconci is van grote invloed geweest op de performancekunst en is meermalen door zijn collega’s geëerd als de pionier van het genre.

In 2005 voerde Marina Abromovic Seedbed op in het Guggenheim Museum in New York, als onderdeel van haar tentoonstelling Seven Easy Pieces. Kunstenaars Mike Kelley en Paul McCarthy brachten in 1995 hun ode aan Acconci in hun video Fresh Acconci, waarin ze zijn belangrijkste werken nog eens dunnetjes overdeden.
 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
02 mei 2017
om 11:17

Deel via