The Art Server

De Pont krijgt sculptuur van Anish Kapoor

Unknown

In september krijgt Museum De Pont in Tilburg een grote sculptuur van Anish Kapoor ter ere van het 25-jarig bestaan van het museum.

Dit geschenk is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met de gemeente Tilburg en steun van lokale bedrijven en particulieren, Brabant C, Museum De Pont en de kunstenaar. Tilburg wordt de eerste Nederlandse stad met een monumentale sculptuur van Kapoor in een openbare ruimte.

Sir Anish Kapoor (1954) is een Britse beeldhouwer. Hij is geboren in Bombay, maar woont en werkt in Londen sinds het begin van de jaren zeventig, toen hij daar een kunstopleiding ging volgen. Hij studeerde eerst aan het Hornsey College of Art en later aan de Chelsea School of Art and Design. Kapoor vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de 44e Biënnale van Venetië in 1990, waar hij werd onderscheiden met de Premio Duemila. In 1991 kreeg hij de Turner Prize en in 2002 de Unilever Commission voor de Turbine Hall in de Tate Modern.

Belangrijke openbare sculpturen van Kapoor zijn Cloud Gate (in de volksmond bekend als The Bean) in Chicago's Millennium Park, Sky Mirror te zien in het Rockefeller Center in New York (2006) en Kensington Gardens in Londen (2010), Temenos in Middlehaven, Middlesbrough, Leviathan in het Grand Palais in Parijs in 2011 en Orbit, een in opdracht gemaakt permanent kunstwerk voor het Olympic Park in Londen dat hij in 2012 voltooide.

In de collectie van De Pont bevinden zich 16 werken (waarvan zes langdurige bruiklenen) van Kapoor, waaronder Vertigo, Descent into Limbo en When I am pregnant. De Pont organiseerde in 1995 en 2012 solotentoonstellingen van Kapoors werk.

 


 

Categorie
Architectuur
Datum
03 mei 2017
om 11:51

Deel via