The Art Server

Columniste krijgt Pim Fortuyn Prijs

De Nederlands columniste Umar Ebru heeft de Pim Fortuyn Prijs in de wacht gesleept. Ze ontving de in Rotterdam de prijs uit handen van Rita Verdonk tijdens een herdenking van de in 2002 doodgeschoten politicus.

Umar werd gelauwerd voor "haar kritische geluid, de gave van haar pen en haar verbale kwaliteiten alsmede de onverschrokkenheid waarmee zij de vrijheid verdedigt, met alle consequenties van dien, ook voor haar privéleven", aldus de jury.

De columniste, die voor Metro en Libelle schrijft, werd vorig jaar wereldnieuws nadat ze openlijk kritiek had geuit op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze werd in Turkije gearresteerd en mocht het land drie weken niet verlaten. In haar columns waarschuwt ze geregeld voor de "lange arm van Ankara".

De Pim Fortuyn Prijs is een onderscheiding voor opiniemakers, politici of bestuurders die het gedachtegoed van Fortuyn het beste uitdragen.

Het is de derde keer dat de prijs wordt toegekend. De twee andere genomineerden waren weblog GeenStijl en publicist en jurist/politicoloog Machteld Zee.

Vorig jaar won schrijver Leon de Winter. 

Bron: ANP/NU.nl

Categorie
Mensen
Datum
07 mei 2017
om 18:20

Deel via