The Art Server

Beeldouwer Wilfried Pas overleden

www.pinterest.com

De Antwerpse beeldhouwer Wilfried Pas is op 77 jarige leeftijd overleden. Wilfried Pas creëerde de jongste jaren een behoorlijke reeks monumenten van Vlaamse schrijvers waarvan verschillende in op Antwerpse pleinen  staan.

Wilfried Pas volgde een opleiding aan Sint-Lucas Brussel, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, waar hij uiteindelijk professor beeldhouwkunst werd. Samen met Fred Bervoets, Walter Goossens en Jan Cox vormde Pas de kern van de Antwerpse galerie De Zwarte Panter.

In 1966 ontving Wilfried Pas de Berthe-Art staatsprijs en in 1984 de Eugène Baie-prijs 1980. Ook werd hij bedavht met de tweejaarlijkse prijs van de Provincie Antwerpen voor een kunstenaarsloopbaan.

In 1992 maakte hij een beeld van Karel van de Woestijne (Meise-Grimbergen). Het zou het eerste worden van een ganse reeks. Later volgde Willem Elsschot (Antwerpen, 1994), Paul van Ostaijen (Antwerpen, 1998), Herman Teirlinck (Antwerpen, Studio Herman Teirlinck) en Gerard Walschap, (Antwerpen, 2006) en Anton van Wilderode (Sint-Niklaas). Al deze beelden kregen een plek in de openbare ruimte.

In 1999 maakte hij samen met wijlen architect Jo Crepain het monument voor koning Boudewijn dat op Linkeroever werd opgesteld. En in 2008 maakte hij het indrukwekkende beeld van acteur Julien Schoenaerts dat voor de Antwerpse Sint-Willibrorduskerk (plein Kerkstraat) staat opgesteld. In 2013 maakte hij de borstbeelden van Koning Albert II en koningin Paola die sindsdien in de Belgische Senaat staan.

 

Categorie
Mensen
Datum
14 mei 2017
om 19:27

Deel via