The Art Server

Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs

wil_Knipsel

De winnaar van de Fintro Literatuurprijs is gekend. Jeroen Olyslaegers mag zowel de prijs van de vakjury als de prijs van de lezersjury mee naar huis nemen.

De vakjury onder leiding van Kathleen Cools bekroonde het boek 'WIL' (De Bezige Bij) uit meer dan 400 Nederlandstalige boeken tot het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. Aan de prijs van de vakjury is 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck verbonden. Voor de prijs van de lezersjury ontvangt Olyslaegers 2.500 euro en een bijzondere vulpen. Olyslaegers werd verkozen boven de andere vier auteurs die de shortlist haalden: Lize Spit met 'Het smelt' en de Nederlanders Richard Hemker met 'Hoogmoed', Martin Michael Driessen met '(Rivieren' en Donald Niedekker met 'Oksana'.

De vakjury schreef dat Jeroen Olyslaegers met 'WIL' een ijzersterke oorlogsroman schreef waarin tempo en taligheid hand in hand gaan. Een roman waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang haar inwoners zich nog herinneren wat ooit passeerde.

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft proza, columns en theaterteksten. Zijn vorige roman 'WIJ' uit 2009 werd genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs. In 2014 ontving Olyslaegers de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theaterwerk.

 

Categorie
Literatuur
Datum
14 mei 2017
om 17:54

Deel via