The Art Server

Verjaardagsgeschenk voor museum De Pont

Anish_Kapoor_at_the_Deutsche_Guggenheim_-_Berlin

Dit najaar, meer bepaald in september, bestaat het Tilburgse museum De Pont 25 jaar. Om dit heugelijke feit enig luister bij te zetten besloot kunstenaar Anish Kapoor een werk aan het museum te schenken.

Het werk zou een plek krijgen op het plein voor het museum. De Pont heeft momenteel 16 werken van Kapoor in haar collectie en organiseerde eerder twee solo-exposities. Het Rotterdamse Mothership werkt samen met museum De Pont, Brabant-C, De Gemeente Tilburg en Tilburg City Marketing om het kunstwerk van Anish Kapoor onder de aandacht van de wereldpers te brengen. Het doel is eenzelfde aantrekkingskracht op nationaal en internationaal niveau te creëren als de werken van Kapoor in Chicago, New York en Versailles.

Het meest bekende kunstwerk van Kapoor is ongetwijfeld de Cloud Gate in het centrum van Chicago. Volgens het dagblad Chicago Tribune is 'The Bean' met vijf miljoen bezoekers per jaar de op een na grootste toeristische attractie van de stad (na de Navy Pier). Voor Chicago, waar in de eerste zes maanden na de opening van the Cloud Gate twee miljoen bezoekers kwamen, is dit kunstwerk van aantoonbare toegevoegde waarde voor de stad. Hoe het zes meter hoge kunstwerk voor De Pont, dat voor het museum komt te staan, er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Maar kijkend naar Kapoors vorige kunstwerken belooft het iets bijzonders te worden.

Tilburg wordt hiermee de eerste Nederlandse stad met een beeld van de kunstenaar in de openbare ruimte. De sculptuur wordt op 16 september onthuld.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
20 mei 2017
om 07:07

Deel via