The Art Server

Verzet in beelden - Frans Masereel

muzee_logo

Frans Masereel was niet alleen de belangrijkste houtsnijder en graficus van de twintigste eeuw, hij was ongetwijfeld ook de meest geëngageerde. Masereel (1889-1972) was communist, pacifist en antiracist. Hij droeg zijn boodschap nadrukkelijk uit in prenten, die actueler dan ooit blijken te zijn. Mu.ZEE Oostende laat tien hedendaagse kunstenaars uit de hele wereld in dialoog gaan met Masereels ‘verzet in beelden.

Frans Masereel (Blankenberge, 31 juli 1889 - Avignon, 3 januari 1972) was een Vlaamse graficus, houtsnijder, kunstschilder en tekenaar. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste houtsnijder en graficus uit de twintigste eeuw.

HIj gaf in zijn houtsneden zijn eigen visie en zijn verzet weer op het moderne leven in de grote steden tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw. Zijn houtsneden zijn een aanklacht tegen de uitbuiting van de gewone mens. Stefan Zweig gaf over hem de uitspraak: "Wanneer alles ten gronde zou gaan; alle boeken, monumenten, foto's en verslagen en er bleven slechts de houtsneden die Masereel gedurende tien jaar geschapen heeft gespaard, dan zou men alleen daaruit onze hele hedendaagse wereld kunnen herbouwen."

Masereel wordt samen met Jan-Frans Cantré, Jozef Cantré, Henri Van Straten en Joris Minne gerekend tot 'de Grote Vijf', die de Vlaamse grafische kunst na de Eerste Wereldoorlog nieuw leven inbliezen. De beeldroman waar hij zelf het meest van hield was L'Idée. In 83 houtsneden zien we De idee - even naakt als de waarheid - achtervolgd worden door de politie en de justitie, maar ze leeft, overleeft, bemint en plant zich voort. Dit boek was zeer populair bij de Duitse anti-nazi's.

Masereel zei dat hij in de houtsnede het middel bij uitstek had gevonden dat hij zocht om zijn maatschappijkritiek en zijn pacifisme aan duizenden mensen bekend te maken. In zijn aanklachten probeerde hij hiermee de uitbuiting en de onderdrukking van de gewone mens op het voorplan te plaatsen.

‘Masereel en hedendaagse kunst: verzet in beelden’ tot 3 september in Mu.ZEE, Romestraat 11, Oostende. Open di-zo van 10-18 u.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
22 mei 2017
om 08:08

Deel via