The Art Server

Laureaten Zilveren Krekels jeugdproducties bekend

1521_340_255_crop

De VSCD-Jeugdtheaterjury heeft de tweede ronde Zilveren Krekels bekendgemaakt: drie voorstellingen winnen de prijs in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’, één Zilveren Krekel gaat naar de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’. Alle Zilveren Krekels maken kans op een Gouden Krekel die op 17 september 2017 wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

In de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’ ontvangen de voorstellingen Moes (1,5-5 jaar) van Casier & Dies, It`s my mouth I can say what I want to (14+) van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck en Elements of Freestyle (8+) van ISH Dance Collective een Zilveren Krekel 2017.

Uit het juryrapport leren we dat 'Moes' een prachtige, beeldende voorstelling is voor hele jonge kinderen over geheimzinnige kastjes, gekke keukenmachines en de zoete geur van zelfgemaakte appelmoes. Moes blinkt uit door het wonder te zien in het kleine en alledaagse, zoals de betoverende beweging van het (laten) schillen van een appel. De weg die een appel aflegt, van boom tot pot, groeit in deze voorstelling uit tot een fantastische reis, vol grappige beelden en muzikale oplossingen’

Over It's my mouth I can say what I want to zegt de jury dat deze scherpe satire over het gevaar van de verspreiding van nepnieuws en ‘alternatieve feiten’ een belangrijk, actueel onderwerp op wonderlijk lichte manier koppelt aan de leefwereld van jongeren. Hilarisch én confronterend, maar nooit belerend.’

Over Elements of Freestyle zegt de jury dat regisseur Marco Gerris hier op zijn best is in deze fraai uitgelichte voorstelling over de kracht van een collectief en de dynamiek van straatkunst. Tien stoere performers heersen over hun techniek, ieder in hun eigen discipline, maar stellen die allemaal in dienst van een totaalconcept. Een jongensachtige show die meer is dan een optelsom van uitblinkers.’

In de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ ontvangen Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek een Zilveren Krekel 2017 voor hun decorontwerp in Oorlog (6+) van Artemis. "Het podium lijkt volgestort met willekeurige rommel, maar niets is minder waar. De cast bedacht een knap verband in alle bezems, ballen, autobanden, asbakken, wastobbes, wereldbollen en wc-brillen", zegt de jury. "Een inventief decorontwerp dat voor jong en oud duidelijk maakt dat in iedere oorlog onzichtbare krachten aan de touwtjes trekken.’

De VSCD-Jeugdtheaterjury 2017 bestond uit Colette van Wees (voorzitter, programmering De Krakeling, Amsterdam), Raoul Boer (directeur Rabotheater Hengelo), Annette Embrechts (theater- en dansrecensent), Gonny Gaakeer (actrice), Hillechien Steenbruggen (programmering en marketing Schouwburg Het Park, Hoorn), Marieke van Duin (jeugdprogrammeur en medewerker educatie Theater De Vest, Alkmaar) en Leontien Wiering (directeur Het Klooster, Woerden).

Tijdens het Nederlands Theater Festival en TF Jong van 7 t/m 17 september 2017 worden de genomineerde voorstellingen, indien mogelijk, gepresenteerd in De Krakeling. Op zondag 17 september ontvangen de genomineerden hun Zilveren Krekel tijdens de Jeugdtheatermiddag in De Krakeling. Het festival wordt afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater waar de Gouden Krekel 2017 voor de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie wordt uitgereikt.

 

Categorie
Podium
Datum
23 mei 2017
om 07:07

Deel via