The Art Server

Celibataire Divas

MilesAldrige__Immaculee2

Rijkdom en macht nastreven, en toch een spiritueel leven leiden. Gaan we op bedevaart naar Compostela of toch naar Tomorrowland? De tentoonstelling 'Celibataire divas' toont het werk van meer dan zestig hedendaagse kunstenaars die deze eeuwige zoektocht naar escapisme elk op hun eigen manier verbeelden.

In het Herkenrode-refugehuis in het centrum van Hasselt gaat de twijfelende 21ste eeuwse mens in installaties, schilderkunst en multimedia deze discussie aan met de sterke vrouwen van de abdij van Herkenrode: altijd zoekend naar verlossing, maar ook vrijgevochten grootgrondbezitters. Hun voormalige vluchtplek levert de perfecte locatie op voor een actuele kunsttentoonstelling over een zeer actueel thema.

'Celibateire Divas' is de opvolger van de expo ‘inGewikkeld’ die zeven jaar geleden (ook tijdens de Virga Jesse feesten) plaatsvond in het toenmalige Clarissenklooster. Dit jaar werd als projectlocatie gekozen voor het refugehuis van Herkenrode: het toevluchtsoord voor de kloosterlingen in bange tijden, gelegen binnen de Hasseltse stadsmuren.

 
© Marie-Cécile Thijs (NL) - Janaina Tschäpe (DE)

De tentoonstelling is opgebouwd uit drie delen: spirituele macht, wereldlijke macht en de zoekende mens. Verschillende disciplines zoals schilderkunst, fotografie, design en multimedia worden door hedendaagse kunstenaars ingezet om hun verhaal te vertellen. Een strakke scenografie op maat van de locatie moet elke bezoeker in staat stellen om stapvoets een eigen reis te maken. Inhoudelijk werd er gekozen om het Diva karakter te benadrukken met kunstenaars-fotografen als Nick Knight en Miles Aldridge, wereldberoemd voor hun samenwerking met gerenommeerde modehuizen en ontwerpers. Ook jong talent Louise Mertens, dit jaar nog verantwoordelijk voor de cover van het boek van Kim Kardashian, betovert de bezoeker met haar nieuw werk. Van internationale fenomenen als Nan Goldin, Erwin Olaf, Vanessa Beecroft selecteerden we heel vroege werken. Daarnaast toont de tentoonstelling werk van Koen Vanmechelen, Renato Nicolodi, Nick Ervinck, Jan Fabre, Peter De Cupere, Frederik De Wilde, Cindy Wright, Hans op de Beeck en Philippe Vandenbergh, Belgische kunstenaars die vaak de landsgrenzen overschrijden.

Bijzondere aandacht is er ook voor jong opkomend talent als Stefan Peters, Sara Bomans, Lore Langendries, Jonas van Steenkiste, The Leroy Brothers en Stijn Cole. Ze worden geflankeerd door nestors als Octave Landuyt en Camiel Van Breedam. Nederlandse kunstenaars zoals Thalen & Thalen, Marie-Cécile Thijs, Rob Sweere, Marrie Bot en Maria Roosen tonen hun visie op het tentoonstellingsconcept.

Op 11 mei 2017 werd tijdens de Hasseltse Kunstennacht de kick-off gegeven van Celibataire Divas. Tegelijkertijd werd ook het bijhorende socio-artistieke project A Long Walking van Timo van Luijk opgestart. Hiermee stapt de Hasseltse bevolking mee in de tentoonstelling, samen met vele deelnemers van processies en bedevaarten.

Lut Maris (Kunstgalerij de Mijlpaal) selecteerde samen met Pieter Jan Valgaeren (Stadstriënnale Hasselt-Genk) meer dan zestig nationale en internationale kunstenaars.

Miles Aldridge (GB), Nick Ervinck, Eduardo Chillida (ES), Koen Vanmechelen, Erwin Olaf (NL), Rob Sweere (NL), Cindy Wright, Jan Fabre, Marie Cécile Thijs (NL), Hans Op de Beeck, Trees De Mits, Jim Dine (VS), Michel Seuphor, Stijn Cole, Nan Goldin (VS), Octave Landuyt, Vanessa Beecroft (IT), Renato Nicolodi, Louise Mertens, Hadassah Emmerich (NL), Camiel Van Breedam, Warner Berckmans, Ulrike Bolenz (DE), Bart Lens, Peter De Cupere, Janaina Tschäpe (DE), Philippe Vandenberg, Monique Thomaes, Leroy Brothers, Maria Roosen (NL), Karin Borghouts, Ick Reuvis, Nick Knight (GB), Sara Bomans, Stefan Peters, Thalen&Thalen (NL), Steven Peters Caraballo, Maryam Najd (IR), Patrick Ceyssens en Kristof Vrancken, Rudi Knoops, Peter Deleu, Mieke Teirlinck, Jorge Manilla (MX), Lore Langendries, Philippe van Gelooven, Johan Bruninx, Jonas Vansteenkiste, Wendy Morris (NA), Mariken Dumon, Frederik De Wilde, Mireille Robbe, Marrie Bot (NL), Filip Vervaet, Leroy Brothers, Loreta Visic (HR), Timo Van Luijk.

Kleine foto: “Immaculée #2” van Miles Aldridge

 

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
24 mei 2017
om 07:07

Deel via