The Art Server

Maki Na Kamura in museum Dhondt-Dhaenens

museum-dd-logo

In oktober opent museum Dhondt-Dhaenens een tentoonstelling met werk van de Japanse Maki Na Kamura. De tentoonstelling loopt tot januari 2018.

Maki Na Kamura leeft en werkt in Duitsland. Haar werk is onmiskenbaar hedendaags. De manier waarop ze horizons gebruikt verwijst evenwel naar vijf eeuwen Japanse oude schilderkunsttraditie. "De horizon werd uitgevonden door schilders", zegt Maki Na Kamura. "In de natuur bestaat de horizon niet als een fysieke lijn of zone".

Terwijl veel realistische landschappen vaak een statische indruk geven door het gebruik van horizontale lijnen, vermenigvuldigt en onderbreekt Maki de horizon. Hoewel ze verschillende technieken en voorstellingsvormen hanteert die een klassieke picturale ruimte suggereren, zijn deze landschappen niet helder geformuleerd. Maki Na Kamura gaat vrij om met abstractie en figuratie en creëert een spanning tussen deze twee concepten waarmee ze schilderkunst naar een nieuwe en bijzondere dimensie leidt. 

In een interview legt Maki Na Kamura uit waarom een horizon slechts een fictieve uitvinding is van de (Westerse) mens en hoe ze hier met haar kunst op inspeelt. Ze heeft het ook over hoe de Westerse en Oosterse perceptie totaal verschillend is.


© Maki Na Kamura

Maki Na Kamura: tentoonstelling van 10 oktober tot 14 januari, gelijktijdig met een presentatie van het werk van Thomas Lerooy.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
30 juni 2017
om 07:07

Deel via