The Art Server

Tadao Ando bouwt nieuw museum voor François Pinault

francois-pinault-s-offre-son-musee-d-art-contemporain-au-coeur-de-paris_M466007

De Japanse architect Tadao Ando werd door de Franse ondernemer François Pinault gevraagd een nieuw privémuseum te bouwen in het centrum van Parijs. De opening is voorzien tegen 2019.  

Voor zijn nieuw museum, waar Françios Pinault zijn omvangrijke kunstcollectie wil onderbrengen, heeft de Franse zakenman zijn oog laten vallen op het oud administratief centrum Bourse du Commerce. het gebouw is gelegen aan de rue de Viarmes in het quartier des Halles in het hart van Parijs. Een iconisch gebouw dat tussen 1763 en '67 gebouwd werd door architect François-Joseph Bélanger. Pinault kreeg het gebouw voor 50 jaar in pand op voorwaarde dat hij het grondig renoveert. Hiervoor schakelt hij de Japanse sterarchitect Tadao Ando in die centraal in het cirkelvormige gebouw een gigantisch betonnen cirkel wil bouwen.  

"Buiten het Guggenheim in New York ken ik weinig cirkelvormige musea," zegt Ando. "Hiermee gaan we het onderscheid maken voor het toekomstige museum. Voor de circulaire wand die ruim negen meter hoog wordt koos Ando voor gewapend beton. Dit is overigens een Franse uitvinding. de muur wordt een corridor tussen de historische architectuur en de nieuwe tentoonstellingsruimte".

Het nieuwe museum zal onderdak bieden aan de privé-collectie van Pinault, dat zo’n 1,25 miljard euro waard zou zijn.


© Artefactory Lab ; Tadao Ando Architect & Associates ; NeM / Niney & Marca Architectes ; Agence Pierre-Antoine Gatier. Courtesy Collection Pinault – Paris.

Categorie
Architectuur
Datum
01 juli 2017
om 07:07

Deel via