The Art Server

Manufactories of Caring Space-Time in MSK Gent

image002

Met ‘Manufactories of Caring Space-Time’ creëren MSK Gent, 49 Nord 6 Est FRAC Lorraine (Metz) en Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) een platform voor reflectie over het relationele, collaboratieve en collectieve als nieuwe tendensen in de kunst.

Twee jaar lang gingen er workshops, performances, interviews en reflectiemomenten door bij de kunstorganisatie en de vele partners. In totaal namen meer dan 2000 bezoekers deel. De resultaten van deze twee jaar zijn nu te bezichtigen in het Museum voor Schone Kunsten-Gent, voor een grote slottentoonstelling.

In 2015 bouwden de MSK-bezoekers het Micromuseum Gent, samen met de Russische kunstenaars Gorod Ustinov. Het duo ging samen met de museumbezoekers aan de slag met eenvoudige en soms oude materialen. Door deze materialen te bekijken, te voelen en erover na te denken, creëren ze nieuwe vormen. Schijnbaar tegenstrijdige materialen, zoals textiel en kogelhulzen, worden door dit proces omgevormd tot communicatiemiddel.

In 2016 gingen er een reeks bewegingsworkshops door, begeleid door de Tunesische choreografen Selma en Sofiane Ouissi. Ze verkenden de kracht van non-verbale communicatie en haar potentieel om landsgrenzen, sociale verschillen en taalbarrières te overstijgen. Het resultaat van deze workshops kreeg de vorm van een performance: 'Le moindre geste'.

Dit jaar werd gewerkt rond afgedankte voorwerpen, en hoe we die een nieuw leven kunnen geven. Blanca Callén (onderzoeker), Soledad Gutiérrez en Laurence Rassel (curatoren) onderzochten het (her)waarderen van objecten. In samenwerking met kunstenplek Manoeuvre, ONBETAALBAAR en schrijfster Anneleen Van Offel reisde dit project van Spanje naar Gent. Daar kon je afgedankte voorwerpen een nieuw leven geven, via creatieve schrijfworkshops, inpaksessies en veilingen.

Voor de slottentoonstelling kwamen de resultaten van de drie projecten terug naar Gent. Ze worden aangevuld door nieuwe ingrepen door kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koninkrijk), Oriol Vilanova (Spanje), Slinkachu (Verenigd Koninkrijk) en Manoeuvre (Gent, België). Bovendien werd tijdens de openingsavond en de erop volgende weken verschillende malen de performance 'Le moindre geste' door Selma en Sofiane Ouissi uitgevoerd.

Manufactories of Caring Space-Time - 03.06.17-27.08.17

Foto: Tunesische choreografen Selma en Sofiane Ouissi

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
03 juli 2017
om 07:07

Deel via